Cześć wszystkim 👋 Buduję dom parterowy 140 m² pod Tarnowem, ocieplenie 20 cm styropianu, podłogówka na całości.
Waham się między powietrzną a gruntową. Powietrzna tańsza w inwestycji, ale boję się sprawności przy -15°C. Gruntowa droższa o 25-30 tys., ale podobno stabilniejsza.
Macie własne doświadczenia? Jakie realnie macie rachunki zimą? 🙏
Mam powietrzną 4 lata, dom 155 m². Przy dobrej pompie -15°C to żaden problem. Rachunek w najgorszym miesiącu ok. 480 zł (z fotowoltaiką mniej). Gruntowa zwróci się po wielu latach — ja bym tych 30 tys. nie wykładał.
U nas pod Tatrami bywa -22°C i mamy gruntową — komfort bez kompromisów i cicha. Ale działkę miałam dużą. Jeśli masz małą i trzeba odwierty pionowe, koszt rośnie. U Ciebie -15°C dobra powietrzna wyrobi 🙂
@Grzegorz_PV @Ania_z_gor dzięki wielkie 🙏 Działkę mam małą (8 arów), więc gruntowa = odwierty. Skłaniam się ku powietrznej. Jakieś konkretne modele polecacie?
Marka ważna, ale jeszcze ważniejszy dobry instalator, który dobierze moc. Widziałem świetne pompy zarżnięte złym montażem. Pod 140 m² i podłogówkę szukaj jednostki ok. 8 kW z modulacją.